Стани клиент

Стартира борсовата търговия с ETF-ите на Експат за Полша, Чехия, Румъния и Гърция

17.01.2018

Българските инвеститори вече имат лесен, евтин и удобен начин да инвестират в акции от Полша, Чехия, Румъния и Гърция. Днес, 17 януари 2018 г., стартира търговията на Българска фондова борса – София с дялове на 4 индексни борсово търгувани фонда (ETF), пасивно следващи движението на основни индекси на акции от тези страни.

Фонд Индекс, който следва Борсов код
EXPAT GREECE ASE UCITS ETF ASE (ATHEX Composite) на Athens Stock Exchange GRX
EXPAT ROMANIA BET-BK UCITS ETF BET-BK на Bucharest Stock Exchange ROX
EXPAT CZECH PX UCITS ETF PX на Prague Stock Exchange CZX
EXPAT POLAND WIG20 UCITS ETF WIG20 на Warsaw Stock Exchange PLX

Четирите фонда са част от семейството от 11 ETF инструменти, управлявани от Експат Асет Мениджмънт. Те дават възможност инвеститорите да получат ликвидна и диверсифицирана експозиция към пазари от Централна и Изтгочна Европа, за които до момента почти няма аналогични продукти, лицензирани по UCITS директивата.

„Борсово търгуваните фондове на Експат не са просто корпоративен проект. Това е проект, който може да развие София като регионален център на ETF индустрията и да изведе българския капиталов пазар на международната сцена.“, каза Лъчезар Димов, главен директор инвестиции в Експат Асет Мениджмънт, при откриването на борсовата сесия днес. Той благодари на регулатора и на БФБ – София за сериозната работа около тези фондове през последните месеци.

Предстои регистрация на БФБ – София и на новите 6 фонда на Експат, които пасивно ще следват движението на основните индекси за акции от Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Сърбия и Македония. Това обяви Никола Веселинов, оперативен директор в Експат Асет Мениджмънт.

„Убедени сме, че стартът на търговията с дялове на новите борсово търгувани фондове ще даде допълнителен тласък в ликвидността на капиталовия ни пазар. Очакваме с нетърпение и останалите фондове, за които вече бе издадено регулаторно одобрение. С тях борсата ще се превърне в единствената платформа в региона, предлагаща пряка възможност за следване на представянето на толкова пазари от Централна и Източна Европа.“, каза изпълнителният директор на БФБ – София Иван Такев.

Следваща стъпка ще бъде регистрацията на всички ETF инструменти на Експат на Frankfurt Stock Exchange (XETRA). Припомняме, че фондът на Експат, следващ българския индекс SOFIX, Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF, вече се търгува на немската борса. Крослистингът ще създаде липсващата връзка между Българска фондова борса – София и глобалните пазари и международните инвеститори.

Борсово търгуваните фондове на Експат имат следните основни характеристики:
• Съответстващи на UCITS директивата
• Пасивно следващи индекси на акции
• От отворен тип, осигуряващи ежедневна ликвидност
• Използващи метода на директно физическо репликиране
• Не разпределят дивидент (дивидентът се реинвестира)