Стани клиент

Никола Янков: Очакваме отрицателни лихви и на малките депозити. Каква е алтернативата за спестяванията ни?

23.09.2021

"Очакваме скоро банките да започнат да налагат отрицателни лихви и на по-малките депозити."

Къде да търсим доходност, каква е професиналната алтернатива за спестяванията ни и за какво да внимаваме при избора на инвестиционни възможности, коментира Никола Янков, управляващ съдружник в Експат Капитал, в интервю за подкаста "Какво могат парите?" на Dir.bg.

В България през първите 6 месеца на 2021 г. са продадени над 60 000 нови жилища. Това означава, че в имоти от началото на годината са инвестирани не по-малко от 6 милиарда лева. За същия период новите ипотеки са  за около 1 милиард лева, което означава, че хората са вложили в жилища предимно спестени пари. И тази тенденция продължава. Повечето покупки на жилища в момента се правят с инвестиционна цел, казва Никола Янков, и обръща внимание, че само в София вече има над 200 000 празни жилища и тази бройка расте заради продължаващото строителство. Опасенията за балон са налице и все по-сериозно стои въпросът какво ще стане, когато повечето хора поискат да изкарат парите си от придобитите с инвестиционна цел имоти.

Алтернативата на инвестицията в недвижим имот и банковия депозит, която Никола Янков препоръчва, е диверсифициран портфейл от финансови инструменти. Той може да запази стойността на вложените пари и да предостави възможности за текуща годишна доходност над инфлацията. 

Вижте цялото интервю в бизнес подкаста "Какво могат парите?" с водещ Стефан Кунчев:

 

Оповестяване на риска

Този материал има само информационна цел и никоя част от него не може да бъде тълкувана като оферта или покана за сделка за продажба или покупка на финансови инструменти и/или професионален съвет, свързан с инвестиционно решение. Взети са всички необходими мерки, за да се гарантира прецизността на съдържанието, но при никакви обстоятелства Експат Капитал АД и Експат Асет Мениджмънт ЕАД не носят отговорност за това съдържание и не поема обезщетения към получателите или трети страни по отношение на прецизността, пълнотата и/или коректността на информация, включена в документа.

Инвеститорите трябва да знаят, че миналите резултати не са гаранция за бъдещите резултати, а стойността на инвестициите може да се понижава или покачва. Не се гарантират печалби и съществува риск от невъзможност да се възстанови пълният размер на вложените средства. Инвестициите в дялове на договорен фонд или чрез индивидуална инвестиционна сметка не са гарантирани от държавен гаранционен фонд или с друг вид гаранция.