Стани клиент

Китай – пазар с атрактивни възможности за печалба

02.08.2014

Публикувано в сп. Мениджър

 

В днешно време финансовите пазари по света са доста динамични, изпъстрени със събития извън „нормалното“ състояние на нещата, ако по света изобщо има такова. Да вземем за пример само 2014 г.:

 • Украинската криза дойде неочаквано и разтърси Стария континент. Цените на руските и украинските ценни книжа се понесоха по екстремното влакче roller coaster и повлякоха развиващите се пазари (emerging markets) със себе си. Ако човек не смята, че е способен да предвиди кога коя ракета кого ще удари и какви санкции ще бъдат приложени, по-добре да не инвестира в този регион.
 • Един малайзийски Боинг 777 изчезна – може би завинаги, а друг беше свален. Тази авиокомпания може да не оцелее до следващата година. Юли беше наситен с няколко самолетни катастрофи по света.
 • Банкови проблеми застигнаха България и Португалия. Банковите депозити едно време бяха сигурно нещо – така мислеха и в Кипър до 2013 г. – но вече не е съвсем така.
 • Не са добри новините от Либия, Сирия, Ирак, Ивицата Газа – а тези региони са на хвърлей място от Балканския полуостров.

По-опитните инвеститори ще кажат, че дори тези няколко примера не са достатъчно извънредни, за да можем да опишем ситуацията с китайския израз-проклятие „да живееш в интересни времена“. И без тези нетрадиционни събития световните финансови пазари са трудни за прогнозиране.

 • Американските борсови индекси са около историческите си върхове. Кой се наема да гарантира дали икономическото възстановяване ще продължи тази тенденция с Dow Jones към 18 000 или пък ще има корекция надолу от 10%?
 • Японският борсов индекс Nikkei за последните 2 години се е качил с над 80%, но Абеномиката (новата икономическа политика на премиера Шиндзо Абе) още не дава фантастични резултати и пáрата може да намалее.
 • Докато САЩ поне може да твърди, че позабравя кризата, то Европа изобщо не е излязла нито от ръба на рецесията, нито от дълговата спирала. Оправдани ли са тогава високите нива на европейските индекси? Немският DAX има ръст от 80% за последните 3 години.
 • В България нещата не се развиват положително, но SOFIX си стои на високите нива от около 540 пункта. Разумно ли е това?

Лихвените проценти по света са на исторически ниски нива, а цените на всички облигации са в космоса. Едно е сигурно – не е ясно кога, но това парти един ден ще приключи. Гледайте да сте си тръгнали от полесражението преди другите гости.

В днешно време всеки отговорен и образован човек трябва да има диверсифициран портфейл от логично подбрани ценни книжа с екпозиция към различни валути, континенти, сектори и класове активи (напр. акции и облигации). Динамиката на пазарите предполага и постоянно внимание и промени в стратегията, което е работа на професионалистите. Експертите от Експат Капитал считат, че част от диверсифицирания портфейл е разумно да се инвестира в китайски акции. За българския инвеститор може да звучи екзотично, но Китай като огромна икономика изобщо не е за подценяване.

Китай отдавна е втората по големина икономика в номинално отношение. Въпрос на време е да стане първа.

Само преди 20-30 години никой не е прогнозирал такъв обрат (Графика 1). Радвайки се на забележителен растеж на БВП от началото на про-пазарните реформи от 1978 г. насам, Китай „отнесе“ стагниращата вече четвърт век Япония и се движи по траектория на застигане на САЩ по номинален БВП. Колко точно години би отнело това е въпрос на математически екстраполации и на предположения относно това дали ръстът в Китай може да се забави и с колко. Но крайният резултат изглежда предрешен. Разликата в населенията на Китай и САЩ от над 4:1 играе сериозна роля.

Китай в момента е най-голямата световна работилница и произвежда почти всичко в големи количества. Излишъкът по текущата сметка (този показател е подобен на търговския излишък) на Китай е от порядъка на 200 милиарда долара годишно. Високият излишък е предпоставка за по-висок икономически растеж и за засилване на националната валута. Както ще коментираме по-долу, неслучайно китайският юан традиционно се засилва за разлика от индийската рупия – Индия има дефицит по текущата сметка.

Затворете очи и заложете на юана – за следващите 2, 5 или 10 години

Юанът постепенно се засилва, индийската рупия отслабва, а йената често сменя посоката. Прогноза на Експат Капитал е, че същите тенденции ще продължат и през следващите 10 години.

„Когато инвестираме в китайски акции – независимо дали ги купуваме директно в юани или чрез доларов ETF – бихме спечелили, ако китайският юан се засили. Точно това е нашето очакване”, посочват експертите.

Какво е ETF?

ETFs (или Exchange-Traded Funds) са фондове, пасивно управлявани, обикновено от международни асет мениджъри. Пасивно означава, че фондът има определен мандат – например, във всеки един момент да инвестира в 50-те най-големи по пазарна капитализация акции в Китай. Фондът ги купува от пазара в Китай в юани и ги държи в портфейла си. Превалутира портфейла в американски долари и издава акции в долари на пазара в САЩ. Ако инвеститор си купи акции от този ETF, той си купува част от портфейла от 50-те китайски компании. Цената на ETF-а се движи заедно с цените на акциите в портфейла му и заедно с движенията на валутния курс юан/долар.

Защо такъв инструмент е атрактивен за инвеститорите:

С малка инвестиция (минимумът е една акция, като цената китайския ETF в момента е към 40 USD) си купува диверсифицирана експозиция към пазара.

Инвестицията е в долари (или в евро понякога) – има валутен риск, но не се налага инвеститорът да превалутирва своите пари в екзотична валута с високи транзакционни разходи.

Прозрачност – във всеки един момент има информация кои са позициите в портфолиото на ETF-а, а управляващото дружество е обикновено финансов гигант с добра репутация.

Ниски разходи – разходите са като при акциите, но се купува само една акция, а не 10 отделни – има брокерска комисиона при покупка и продажба, но всички разходи към управляващото дружество на ETF-а са включени в разликата между цената купува и цената продава (т.е. няма годишна такса за управление, която инвеститорът да дължи или да му се удържа от самия фонд).

Защо китайски ETF?

Фондът iShares China Large-Cap ETF пасивно инвестира в 25-те най-големи акции по пазарна капитализация в Китай. Дяловете му се търгуват като акции в долари на американския пазар. Управлява се от BlackRock и има активи от 5,35 млрд. долара, което означава, че е много ликвиден и позволява бърза покупка и продажба.

Китайският пазар в момента се търгува на ниски исторически нива. Смятаме, че е добра дългосрочна инвестиция, а ако апетитът към развиващите се пазари се засили през следващите месеци, има потенциал за реализиране на капиталова печалба в краткосрочен план. По последни данни икономическият растеж в Китай за второто тримесечие на 2014 г. е 7,5%, много над средните нива за Европа и САЩ.

Изводи и препоръки на Експат Капитал

 1. Китай е огромна държава с най-голямото население в света, чиято роля в международните дела ще се засилва през 21 век във всяко отношение.
 2. От 35 години насам Китай е една от най-бързо растящите икономики в света, която е на път да настигне САЩ по БВП по паритетни цени само до няколко години, а по номинален БВП евентуално до 1-2 десетилетия.
 3. Китай реализира излишък по текущата сметка от порядъка на 200 милиарда долара годишно.
 4. Инфлацията в Китай е ниска и не представлява икономически проблем или риск.
 5. Очакваме китайският юан да продължи да се засилва спрямо всички други валути през следващите години.
 6. Р/Е и Р/В в Китай са на исторически най-ниските си нива, което е силен положителен сигнал за инвестиции (BUY).
 7. Докато борсовите индекси в САЩ, Германия, Япония са на много високи нива, китайският индекс не е.
 8. Точно според нашите очаквания през 2014 г. пазарите в Турция и Индия – други големи и важни развиващи се пазари – отбелязват силен ръст. Смятаме, че в Китай това тепърва ще се случи. Затова препоръчваме да се инвестира приоритетно в китайски акции.
 9. Тъй като българските инвеститори слабо познават отделните китайски компании и акции, предлагаме експозиция към китайския пазар чрез инвестиция в iShares China Large-Cap ETF, управляван от авторитетната американска компания BlackRock, листван в долари на Нюйоркската борса.