Стани клиент

Къде да инвестираме по време на криза?

02.04.2012

Автор: Николай Василев

Публикувано в сп. Икономика

 

Кризите и възходите са нормални за развитието

Теориите за икономическите цикли поне за мен не звучат много убедително, но циклите са безспорен исторически факт. Обикновено най-големите печалби за инвеститорите настъпват след най-силните спадове на пазарите. Ако можехме точно да ги предвидим, щяхме да сме милиардери. Т.е., въпреки несгодите на сегашната криза, можем да очакваме нов период на по-висок растеж. Моите прогнози са, че той ще започне от тази година.Какво да правим с парите си?

Депозитите бяха правилната стратегия за 2008-2011 г.

Ако през 2007 г. имахме кристално кълбо, то щеше да ни препоръча да разпродадем всичките си активи (акции, имоти) на високите цени и да сложим всичко на депозит в български банки. Лихвите бяха високи, банките – стабилни, а гаранцията върху депозитите – увеличена.

Няма вечно да е така. Това е все едно през снежния февруари да се заречем никога повече да не мислим за плаж. Но лятото ще дойде. Ако вечно стоим на депозити, ще спим по-спокойно, но може да пропуснем големи възможности за печалби, ако се повторят дори частично добрите възможности от 2001-2008 г.

Препоръчвам два класа финансови активи за 2012 г.

В нашата инвестиционна компания Експат Капитал към момента препоръчваме на своите клиенти да инвестират в:

1.    Европейски банкови и корпоративни облигации – вече се покачиха с 5-10%

Цените на облигациите на водещи европейски банки и фирми паднаха изненадващо през 2011 г. поради рисковете в Гърция и Еврозоната. С това доходността се покачи и ние идентифицирахме тази възможност.

2.    Български акции

Индексът на българската борса SOFIX е спаднал с 84% от 2007 г. насам. Колкото и неразумни да са били висотите преди 4 години, държавата не се е сринала дотолкова, че акциите да паднат 7 пъти. Нямаме валутна, дългова или банкова криза. Просто минахме през неприятна рецесия. Прогнозите ми са, че цените на някои български акции ще се повишат. Разбира се, не всичко, което плува, е риба. Препоръчвам инвестиции в дружества, които:

  • са на голяма печалба
  • имат ниска задлъжнялост
  • постигат ръст на продажбите
  • се търгуват на съотношения цена/балансова стойност под 1 и цена/печалба под 8

Време ли е отново за имоти?

Един от малкото позитиви на настоящата криза е отрезвяването от няколко заблуди, сред които и мнението, че „недвижимите имоти са най-сигурната инвестиция и цените им не могат да паднат”. Очевидно паднаха поне наполовина за няколко години. В момента огромен брой имоти се продават, а купувачите са малко. Понякога това е добър момент за покупка. С умели преговори могат да се придобрият добри активи на ниски цени. Такава е стратегията на нашия фонд за недвижими имоти Експат Бета.

Важни правила за инвеститорите

Независимо от времето, мястото и размера на инвестициите, всеки трябва да спазва 5 важни принципа:

1) Диверсификация – не всички яйца в една кошница

Да инвестирате всичките си спестявания само в един инструмент е все едно да заложите всичко на рулетка на червено или черно. Рискът не си струва. Правилно е да подберете повече на брой разнообразни инструменти. За хората, които не се занимават професионално с това, най-добрият вариант са взаимните фондове, където професионалистите по управление на активи са се погрижили за диверсификацията на риска. Това е удобен инструмент за по-дребните инвеститори.

2) Не вземайте пари назаем, за да спекулирате с инструменти, които не разбирате

Алчността често играе лоша шега. Ако не сте специалист, не се поддавайте на общата мания, че „имотите вечно ще растат”, „златото или нефтът винаги са нагоре”, акциите също. Да вложиш част от личните спестявания в рисков инструмент е приемливо – ще загубиш малко. Но да вземеш голям дълг с високи лихви и да загубиш – не е.

3) Колкото сте по-млад, инвестирайте повече в акции

За последните 100 години акциите са донесли много по-големи печалби от облигациите, имотите, депозитите. Ако сте млад и спестявате дългосрочно, можете да преживеете една-две кризи като азиатската (1997 г.), руската (1998 г.) или спада на пазарите около 2002 г. В крайна сметка се очаква да спечелите, освен ако маите на са били прави за края на света.

4) С малки суми, но редовно

Едва ли може да разчитаме, че ще предвидим точно най-високата или най-ниската точка на пазара. Дори Джордж Сорос загуби няколкостотин милиона в акции на Lehman Brothers дни преди фалита. Разумна стратегия би било всеки месец да се внася определена сума в инвестиционната сметка, както правите това с вноските за пенсия или за здраве. Не бива да се поддавате на емоциите от посоката на пазара – дори един инструмент за известен период да е надолу, дългосрочно може да се окаже печеливш.

5) Доверете са на съвета на професионалистите

Както търсим добър зъболекар или адвокат, защото не можем да свършим тяхната работа сами, така повечето хора не са вещи във финансовия анализ. Разумно е да се обърнат към фирмите за управление на активи, тъй като те ежедневно се занимават с инвестиции, наблюдават стотици акции и облигации от цял свят и навреме могат да усетят променящите се условия на пазара.