Стани клиент

Expat анализ: Хърватия се присъедини към Еврозоната и Шенген на 1 януари 2023 - инвестиционни възможности

10.01.2023

Новата година започна с големи новини на икономическия хоризонт за Хърватия. След като се присъедини към Европейския съюз през 2013 г., сега страната става част от Шенгенското пространство без граници и приема еврото за своя валута от началото на 2023 г. Бихме искали да насочим вниманието ви към положителните ефекти върху капиталовия пазар, които биха могли да се случат там през следващите месеци.

Пандемията оказа отрицателно въздействие върху динамиката на цените на цените на основния индекс на хърватския капиталов пазар CROBEX за последните 3 години. Въпреки това, последвано от V-образно възстановяване през 2021 г., сега има солидни аргументи за продължаване на този подем.

От 2023 г. нататък се очаква волатилността на индекса да намалее и би трябвало да видим поскъпване на цените на акциите, тъй като инвеститорите ще усетят положителните ефекти от въвеждането на еврото и членството в Шенген.


Пълния текст на анализа на Експат ще откриете тук:

ХЪРВАТИЯ СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ ЕВРОЗОНАТА И ШЕНГЕН НА 1 ЯНУАРИ 2023 – ИНВЕСТИЦИОННИ ВЪЗМОЖНОСТИ

 

Ако имате въпроси, свързани с управлението на инвестиции и лични спестявания, или желаете да получите повече информация за професионалните алтернативи за Вашите средства, ще се радваме да се свържете с нас.
ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА ИНДИВИДУАЛНА СРЕЩА С ЕКСПЕРТИТЕ НА ЕКСПАТ (ОНЛАЙН ИЛИ НА ЖИВО)
През нашата платформа за резервации тук
Или на clients@expat.bg и +359 2 980 1881

 

 

 

Оповестяване на риска

Този материал има само информационна цел и никоя част от него не може да бъде тълкувана като оферта или покана за сделка за продажба или покупка на финансови инструменти и/или професионален съвет, свързан с инвестиционно решение. Взети са всички необходими мерки, за да се гарантира прецизността на съдържанието, но при никакви обстоятелства Експат Капитал АД и Експат Асет Мениджмънт ЕАД не носят отговорност за това съдържание и не поема обезщетения към получателите или трети страни по отношение на прецизността, пълнотата и/или коректността на информация, включена в документа.

Инвеститорите трябва да знаят, че миналите резултати не са гаранция за бъдещите резултати, а стойността на инвестициите може да се понижава или покачва. Не се гарантират печалби и съществува риск от невъзможност да се възстанови пълният размер на вложените средства. Инвестициите в дялове на договорен фонд или чрез индивидуална инвестиционна сметка не са гарантирани от държавен гаранционен фонд или с друг вид гаранция.