Стани клиент

Индексният фонд върху SOFIX получи регистрация за търговия на Frankfurt Stock Exchange

20.12.2017

Днес, 20 декември 2017 г., Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF получи регистрация за търговия на Frankfurt Stock Exchange (XETRA). Търговията на борсата в Германия ще стартира на 10 януари 2018 г. Индексният фонд върху SOFIX е първият български инструмент, регистриран за търговия на голям западен пазар.

Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF е единственият в България борсово търгуван фонд. Фондът следва представянето на основния български борсов индекс SOFIX. Той е организиран и управляван от Експат Асет Мениджмънт и от септември 2016 г. се търгува на Българска фондова борса – София. Паралелният листинг във Франкфурт има за цел да улесни достъпа на чуждестранни инвеститори до българската борса. По този начин Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF ще се превърне в трансмисията за капиталови потоци от цял свят към българския капиталов пазар.

Официалното съобщение на Deutsche Boerse може да видите тук.

В началото на декември лиценз получиха още 4 пасивни индексни борсово търгувани фонда на Експат Асет Мениджмънт (следващи движението на основните индекси за акции на Гърция, Румъния, Чехия и Полша). Още 6 фонда за други шест държави от региона на Централна и Източна Европа са в процес на регистрация. Така семейството от ETF инструменти на Експат ще се разшири до 11 фонда. Планът на Експат е всички те да бъдат регистрирани за търговия на Българска фондова борса – София, а след това и на борсите във Франкфурт и Лондон.

ETF семейството на Експат Асет Мениджмънт:

Държава Име на индексния фонд на Експат Индекс
1 Полша Expat Poland WIG20 UCITS ETF WIG20
2 Чехия Expat Czech PX UCITS ETF PX
3 Словакия Expat Slovakia SAX UCITS ETF* SAX
4 Унгария Expat Hungary BUX UCITS ETF* BUX
5 Словения Expat Slovenia SBI TOP UCITS ETF* SBI TOP
6 Хърватия Expat Croatia CROBEX UCITS ETF* CROBEX
7 Сърбия Expat Serbia BELEX15 UCITS ETF* BELEX15
8 Македония Expat Macedonia MBI10 UCITS ETF* MBI10
9 Румъния Expat Romania BET-BK UCITS ETF BET-BK
10 България Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF SOFIX
11 Гърция Expat Greece ASE UCITS ETF ASE

* В процес на лицензиране