Стани клиент

ETF-ите на Експат за Полша, Чехия, Румъния и Гърция получиха регистрация за търговия на Frankfurt Stock Exchange

15.03.2018

 

 

Днес, 15 март 2018 г., борсово търгуваните фондове на Експат, следващи движението на индекси на акции от Полша, Чехия, Румъния и Гърция, получиха регистрация за търговия на Frankfurt Stock Exchange (XETRA). Търговията на борсата в Германия ще стартира утре, 16 март 2018 г.

Име на фонда Индекс, който следва Борсов код
EXPAT GREECE ASE UCITS ETF ASE (ATHEX Composite) на Athens Stock Exchange GRX
EXPAT ROMANIA BET-BK UCITS ETF BET-BK на Bucharest Stock Exchange ROX
EXPAT CZECH PX UCITS ETF PX на Prague Stock Exchange CZX
EXPAT POLAND WIG20 UCITS ETF WIG20 на Warsaw Stock Exchange PLX

Четирите фонда са част от семейството от 11 ETF инструменти, управлявани от Експат Асет Мениджмънт. Те дават възможност инвеститорите да получат ликвидна и диверсифицирана експозиция към пазари от Централна и Източна Европа, за повечето от които към момента няма аналогични продукти.

Вече общо 5 борсово търгувани фонда на Експат са регистрирани за търговия на Frankfurt Stock Exchange (XETRA), след като Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF започна да се търгува в Германия през януари 2018 г. В момента тече процедурата по паспортизация в Германия и на останалите 6 фонда (за Словакия, Словения, Унгария, Хърватия, Сърбия и Македония). Очаква се съвсем скоро те също да получат регистрация от борсата във Франкфурт.

Борсово търгуваните фондове на Експат са проектирани да се превърнат в магистрали за капиталови потоци към и от пазарите на акции на страните от ЦИЕ. Търговията на тези фондове на борсите в големите финансовите центрове Лондон и Франкфурт има за цел да осигури на международните инвеститори лесен и ефективен начин да управляват своята експозиция към конкретни страни от региона, преодолявайки редица недостатъци като липса на ликвидност, недостъпност, проблеми с международния сетълмент, високи транзакционни разходи, големи спредове и други технически фактори, характерни за много от тези пазари.