Стани клиент

Всички 11 ETF-а на Експат за региона на ЦИЕ вече се търгуват и на Frankfurt Stock Exchange

13.04.2018

Боросово търгуваните фондове на Експат, следващи движението на индекси на акции от Словакия, Словения, Унгария, Хърватия, Сърбия и Македония получиха регистрация за търговия на Frankfurt Stock Exchange (XETRA). Търговията на борсата в Германия стартира на 16 април 2018 г.

Тези шест фонда са част от от семейството от 11 ETF инструменти, управлявани от Експат Асет Мениджмънт. Всички те вече се търгуват както на Българска фондова борса – София, така и на Frankfurt Stock Exchange (XETRA). Фондовете дават възможност инвеститори от цял свят да получат ликвидна и диверсифицирана експозиция към пазари от Централна и Източна Европа, за повечето от които към момента няма аналогични продукти.

Държава Фонд Индекс, който следва Борсов ковд на Frankfurt Stock Exchange
1 Полша Expat Poland WIG20 UCITS ETF WIG20 PLX
2 Чехия Expat Czech PX UCITS ETF PX CZX
3 Словакия Expat Slovakia SAX UCITS ETF SAX SK9A
4 Унгария Expat Hungary BUX UCITS ETF BUX HUBE
5 Словения Expat Slovenia SBI TOP UCITS ETF SBI TOP SLQX
6 Хърватия Expat Croatia CROBEX UCITS ETF CROBEX ECDC
7

Сърбия

Expat Serbia BELEX15 UCITS ETF BELEX15 ESNB
8 Македония Expat Macedonia MBI10 UCITS ETF MBI10 MKK1
9 Румъния Expat Romania BET-BK UCITS ETF BET-BK ROX
10 България Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF SOFIX BGX
11 Гърция Expat Greece ASE UCITS ETF ATHEX Comp. GRX

Борсово търгуваните фондове на Експат са проектирани да се превърнат в магистрали за капиталови потоци към и от пазарите на акции на страните от ЦИЕ. Търговията на тези фондове на борсата в Германия има за цел да осигури на международните инвеститори лесен и ефективен начин да управляват своята експозиция към конкретни страни от региона, преодолявайки редица недостатъци като липса на ликвидност, недостъпност, проблеми с международния сетълмент, високи транзакционни разходи, големи спредове и други технически фактори, характерни за много от тези пазари.

Експат Асет Мениджмънт е единствената компания от ЦИЕ, която някога е създала ETF-и и е една от 29-те компании от цял свят, които имат борсово търгувани фондове на Frankfurt Stock Exchange.