Компанията

Експат Капитал, със своето лицензирано управляващо дружество Експат Асет Мениджмънт, е най-голямата независима компания за управление на активи в България. Предлагаме персонализирани услуги за дългосрочно финансово планиране, уникални за България. Нашият екип от професионалисти с опит и образование от 10 държави управлява стотици индивидуални портфейли, три договорни фонда с фокус върху световните пазари и българския борсово търгуван фонд върху индекса SOFIX.

image employee 1

Никола Янков

Управляващ партньор и председател на Съвета на директорите на Експат Капитал

Никола Янков е заемал мениджърски позиции в големи компании, сред които Нафтекс Петрол, Солвей Соди и Крафт Якобс Сушард България. Бил е заместник-министър икономиката, а след това на транспорта и съобщенията. Завършил е икономика в университета Cornell в САЩ.

Никола Янков е заемал мениджърски позиции в големи компании, като е бил член на Надзорния съвет на Лукойл Нефтохим (най-голямата петролна рафинерия в Югоизточна Европа), изпълнителен директор на Нафтекс Петрол АД (най-големият търговец на едро на горива), финансов мениджър в Солвей Соди АД, трежъри мениджър в Крафт Якобс Сушард България. Бил е член на Борда на директорите на Хилд Асет – най-голямата life-annuity компания в Централна и Източна Европа.

В периода 2003-2005 г. е бил заместник-министър на транспорта и съобщенията, където отговаря за държавно контролираните компании от сектора на транспорта и телекомуникациите, както и за привличането на частни инвестиции в инфраструктурни проекти като летища и пристанища. Едновременно с това е бил председател на Съвета на директорите на Национална компания Пристанища и член на съветите по Икономическа политика и за Икономически растеж към Министерския съвет. От 2001 до 2003 г. Никола Янков е бил заместник-министър на икономиката, където отговаря за развитието и регулирането на промишления сектор и председателства Комисията за временни защитни търговски мерки.

През 1994 г. Никола Янков завършва икономика на потреблението в университета Cornell в САЩ. Владее английски, руски и френски език. Член е на Управителния съвет на Асоциацията на инвестиционните мениджъри в България.

image employee 2

Николай Василев, CFA

Управляващ партньор и изпълнителен директор

Николай Василев е бил министър в две правителства (2001-2009 г.). Работил е в инвестиционните банки UBS (UBS Warburg Dillon Read) и Lazard Capital Markets в Токио, Ню Йорк и Лондон. Учил е в престижни университети в Унгария, САЩ и Япония. Притежава степен CFA.

Николай Василев е бил член на две правителства на Република България, като последователно е заемал позициите на заместник министър-председател и министър на икономиката (2001-2003 г.), заместник министър-председател и министър на транспорта и съобщенията (2003-2005 г.) и министър на държавната администрация и административната реформа (2005-2009 г.).

Преди това е бил старши вицепрезидент в Lazard Capital Markets – Лондон (2000-2001 г.), както и асоцииран директор на UBS (UBS Warburg Dillon Read) в офисите на компанията в Токио, Ню Йорк и Лондон (1996-2000 г.), където работи в сферата на акции и развиващи се пазари. Работил е също така като данъчен консултант в Coopers & Lybrand – Будапеща, Унгария (1993-1994 г.).

Николай Василев има магистърска степен по международна икономика и финаси от Университета Brandeis (САЩ) с обменна програма в Университета Keio (Токио, Япония), както и бакалавърски степени от Щатския университет на Ню Йорк (САЩ) и Университета за икономически науки в Будапеща (Унгария). От 1999 г. той притежава степен CFA (сертифициран финансов аналитик). Владее английски, унгарски и руски език, има базови познания по френски, немски и японски.

Член е на Управителния съвет на Българската CFA асоциация. Автор е на две книги – „Енергия“ (2009 г.) и „Меню за реформатори“ (2014 г.). 

image employee 6

Лъчезар Димов, CFA

Главен директор инвестиции и член на Борда на директорите на Експат Асет Мениджмънт

Лъчезар Димов е бил портфолио мениджър в Ти Би Ай Асет Мениджмънт, където отговаря за управлението на пенсионния фонд Доверие. Завършил е финанси и управление на риска в Университета Louis Pasteur, Страсбург, и управление на активи в Университета Дофин, Париж.

Преди да се присъедини към екипа на Експат, Лъчезар работи като портфолио мениджър в Ти Би Ай Асет Мениджмънт, където отговаря за управлението на пенсионния фонд Доверие, който със своите активи на стойност от над1 млрд. евро е най-големият такъв фонд в България. Неговият професионален опит в областта на финансите започва със стаж в Българската банка за развитие. След това е асистент портфолио мениджър в AXA Investment Managers, Париж. Бил е портфолио мениджър в Ти Би Ай Асет Мениджмънт (2010-2012 г.), началник на отдел Капиталови пазари в Общинска банка (2012-2013 г.), изпълнителен директор и член на Управителния съвет (2012 г.) и главен оперативен директор (2012-1013 г.) на Общинска банка Асет Мениджмънт.

Лъчезар Димов има магистърска степен по Управление на активи от Университета Дофин, Париж, магистърска степен по финанси и управление на риска от Университета Louis Pasteur, Страсбург, както и бакалавърска степен по количествени методи, икономика и мениджмънт от Университета Louis Pasteur. Той е сертифициран финансов аналитик (CFA) от 2013 г. Владее френски, английски и руски език.

image employee 7

Мария Бойчинова, CFA

Главен финансов анализатор и член на Борда на директорите на Експат Асет Мениджмънт

Мария Бойчинова е работила като финансов анализатор в норвежката финансова компания Edge Capital. Има бакалавърска степен по икономика и математика от Vassar College, Ню Йорк. От 2016 г. е сертифициран финансов аналитик (CFA).

Преди да се присъедини към екипа на Експат Мария работи като финансов анализатор в норвежката финансова компания Edge Capital (2009-2012 г.), където анализира публични компании за недвижими имоти в Германия, Швейцария и Австрия и издава инвестиционни препоръки за взаимни фондове и дискреционни сметки. Професионалната й кариера в сферата на финансите започва със стаж в Merrill Lynch Wealth Management в Ню Йорк (2007 г.). В JP Morgan в Ню Йорк работи като стажант в отдел „Анализи на акции“ и „Анализи на инструменти с фиксирана доходност“ (2007-2008 г.). Мария Бойчинова има бакалавърска степен по икономика и математика от Vassar College, Ню Йорк, а през 2008 г. участва в обменна програма в London School of Economics, Великобритания. Тя е сертифициран финансов аналитик (CFA) от 2016 г. Владее английски и немски език.

image employee 8

Никола Веселинов

Оперативен директор и член на Борда на директорите на Експат Асет Мениджмънт

Никола Веселинов се присъединява към екипа на Експат през 2011 г. като финансов анализатор. От 2016 г. е оперативен директор и отговаря за управлението на оперативните рискове, стратегическите връзки с клиенти и партньори и бизнес инфраструктурата на фирмата.

Никола Веселинов има магистърска степен по „Финанси и кредити“ от Московския държавен университет по геодезия и картография, Русия. През 2009 г. е бил стажант в Алианц Банк България, където се е занимавал с корпоративно кредитиране. През януари 2011 г. се присъедини към екипа на Експат Капитал като финансов анализатор. През юли 2014 г. той става старши финансов анализатор и от тогава отговаря за портфейлите на трите договорни фонда на Експат Асет Мениджмънт – Експат Имърджинг Маркетс Стокс, Експат Глоубъл Екуитис и Експат Бондс, както и за индивидуални инвестиционни портфейли. През януари 2016 беше повишен до поста Оперативен директор и сега е отговорен за управлението на оперативните рискове, стратегическите връзки с клиенти и партньори и бизнес инфраструктурата на фирмата. Владее руски и английски език.

image employee 3

Андрей Брешков

Изпълнителен директор на Експат Бета АДСИЦ

Едновременно с работата си в Експат Бета АДСИЦ, Андрей Брешков е управляващ партньор в Евроброкер, член на Съвета на директорите на Софарма и на застрахователната компания Енергия. Има богат опит във финансовия сектор и в държавното управление.

Едновременно с работата си в Експат Бета АДСИЦ, Андрей Брешков е управляващ партньор в Евроброкер ООД – водещ застрахователен брокер. Андрей е също член на съвета на директорите на публичното дружество Софарма АД и на застрахователната компания Енергия. Бил е председател на съвета на директорите на България Еър.

Той има богат опит както във финансовия сектор, така и в държавното управление. Работил е като директор на дирекция „Фирмено управление и контрол“ в Министерството на транспорта и съобщенията (2003-2006 г.) и като директор на дирекция „Секторни и регионални анализи“ в Министерството на икономиката (2001-2003 г.). От 2000 до 2001 г. е мениджър на A&H Profit Center в AIG България. Андрей Брешков има две магистърски степени – по икономика и управление на отбраната от УНСС и по бизнес администрация от Американския университет в България. Преминал е и редица обучения в областта на икономиката и индустриалната политика в Корея, Япония и Словакия. Владее английски, испански и руски език.

image employee 9

Наталия Тодорова

Мениджър маркетинг и връзки с инвеститорите

Наталия Тодорова има опит в областта на маркетинга, връзките с обществеността и комуникацията с външни публики както от държавния, така и от частния сектор. Има бакалавърска степен по журналистика и магистърски степени по реклама и маркетинг.

Наталия Тодорова започва работа в Експат през 2009 г. като Мениджър ПР и реклама. През 2012 г. става Мениджър маркетинг и връзки с инвеститорите и отговаря за комуникацията с клиентите на компанията, медиите и външните публики. Предишният опит на Наталия Тодорова включва работа като главен експерт по ПР и протокол в Министерството на държавната администрация и административната реформа (2005-2009 г.) и като ПР експерт в Пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика (2004-2005 г.). Наталия е бакалавър по телевизионна журналистика от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, магистър по рекламна комуникация от Нов български университет и магистър по маркетинг от Университета за национално и световно стопанство. Тя е автор, продуцент и режисьор на краткия документален филм „Без монитор“. Владее английски език.

image employee 4

Марина Тодорова

Мениджър правни въпроси

Марина Тодорова е завършила право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е адвокат от Софийска адвокатска колегия. Била е адвокат в Адвокатско дружество „Груйкин, Танчовски, Величков“ в София.

Марина Тодорова е адвокат от Софийска адвокатска колегия и арбитър по вътрешни и международни арбитражни дела. От 2005 до 2009 г. работи в Адвокатско дружество „Груйкин, Танчовски, Величков“ в София. Притежава магистърска степен по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2004 г. завършва обучение по водене на дела пред Европейския съд в Старсбург. През същата година завършва и държавен юридически стаж като стажант-юрист в Министерството на правосъдието на Република България. Владее английски и руски език.

image employee 5

Гергана Андонова

Главен счетоводител

Гергана Андонова има над 20-годишен опит в областта на счетоводството. Има магистърска степен по вътрешна търговия от УНСС и докторска степен от Института по международни икономически отношения към БАН.

Гергана Андонова има над 20-годишен опит в областта на счетоводството. Работила е като главен счетоводител в „Бест Фуудс“ ООД, в асоциация „Делауер Интернешънъл“, в „Кремиковци трейд“ ЕООД, в „Еолика Суворово“ АД. Била е и външен счетоводител и член на Управителния съвет на „Кула Ринг“ АД и „Завод за инструментална екипировка“ АД. Гергана Андонова притежава магистърска степен по вътрешна търговия от УНСС и докторантура от Института по международни икономически отношения към БАН. Владее руски и английски език.

image employee 14

Константина Пергелова

Ръководител бек офис

Константина Пергелова отговаря за бек офис отдела в Експат. Професионалният й опит включва работа за различни компании от финансовия сектор – Societe Generale Експресбанк, ПОК „ДСК Родина“ АД и УД „Стандарт Асет Мениджмънт“. Завършила е финанси и международни отношения.

Константина Пергелова е работила като Мениджър институционални клиенти в Societe Generale Експресбанк. Преди това е била ръководител на отдел Бек офис и операции по инвестиране на активи в ПОК „ДСК Родина“ АД. Работила е като бек офис експерт и в УД „Стандарт Асет Мениджмънт“.

Константина Пергелова е завършила Финанси в Стопанска академия „Димитър Ценов“, Свищов, и Международни отношения в УНСС, София. Владее немски, английски и руски език.

image employee 10

Евгения Симеонова

Мениджър вътрешен контрол и нормативно съответствие

Евгения Симеонова е в екипа на Експат Капитал от 2008 г. Тя има солиден опит като бизнес координатор и икономически анализатор в големи компании, сред които ExxonMobil и Амтест ЕООД.

Евгения Симеонова е в екипа на Експат Капитал от 2008 г. Тя има солиден опит като бизнес координатор и икономически анализатор в големи компании като ExxonMobil и Амтест ЕООД. Притежава магистърска степен по международни икономически отношения от УНСС и квалификация по финансови и инвестиционни анализи от Центъра по финанси и счетоводство към УНСС. Владее английски и руски език.

image employee 11

Жасмина Иванова

Финансов анализатор и риск мениджър

Жасмина Иванова е завършила MBA в Yonsei University, Южна Корея. Била е стажант в Societe Generale и счетоводна къща Тошев в България, както и в Секретариата на EAAFP в Корея.

Жасмина Иванова е завършила MBA в Yonsei University, Южна Корея. Притежава и бакалавърска степен по Финанси от Университета за национално и световно стопанство, София. Била е стажант в Societe Generale и счетоводна къща Тошев в България, както и в Секретариата на EAAFP в Корея, където отговаря за организирането на Азиатски регионален семинар за управлението на влажните зони и зоните по миграционния маршрут в Източна Азия и Австралия. Жасмина се присъедини към Експат през 2014 г. Като финансов анализатор тя следи пазарите на глобални акции и инструменти с фиксирана доходност. Жасмина е кандидат за квалификацията CFA, като през 2016 г. е преминала Ниво 1. Владее английски и немски език.

image employee 12

Теодора Димитрова

Бек офис експерт

Теодора Димитрова е бакалавър по икономика. Като бек офис асистент отговаря за администрирането на сделки с ценни книжа и комуникацията с партньори на компанията по техническото изпълнение на покупките и продажбите на финансови инструменти.

Теодора Димитрова е бакалавър по икономика, а в момента завършва магистратура по Финансов мениджмънт в Нов български университет. Била е стажант в Обединена българска банка АД, където се е занимавала с кредитиране на големи корпоративни клиенти. През 2014 г. Теодора прави стаж в голяма българска счетоводна фирма, след което се присъединява към екипа на Експат Капитал. Нейните служебни ангажименти са свързани с администриране на сделки с ценни книжа и комуникация с партньори на компанията по техническото изпълнение на покупките и продажбите на финансови инструменти. Тя също така извършва администрацията на активите на договорните фондове на Експат. Владее английски език.

image employee 15

Диляна Тодорова

Трейдър на ценни книжа

Диляна е стажувала в Експат Асет Мениджмънт, както и в Народното събрание на Република България. Завършила е мениджмънт и финанси в University of Westminster в Лондон, през 2016 г. е приета да учи магистър по банкиране и финанси в King’s College London.

Преди да се присъедини към екипа на Експат, Диляна е стажувала в Народното събрание на Република България и е работила в софтуерна компания, където усвоява операционната система Linux Ubuntu. През 2016 г. стажува и в Експат Асет Мениджмънт, като подпомага екипа, отговарящ за сделките с ценни книжа. Докато учи бакалавър по мениджмънт и финанси в University of Westminster в Лондон, преминава обучителен курс по работа с Bloomberg терминал. Член е на няколко студентски общества с финансово аналитична насоченост и на Милениум Клуб България. През 2016 г. е приета да учи магистър по банкиране и финанси в King’s College London. Владее английски, с правото да го преподава, френски, има и начални познания по испански език. Доброволец е към БЧК от 2007 г.

image employee 16

Симеон Тодоров

Трейдър на ценни книжа

Симеон Тодоров е стажувал в Експат Асет Мениджмънт, Министерство на финансите на Република България, Българска Фондова Борса – София и Cornerstone Global Partners, Хонконг. Преминал е през обменна пpограма в University of Hong Kong и му предстои да се дипломира като бакалавър по икономика и финанси в University of Surrey, Великобритания.

Симеон Тодоров  стажува в Експат Асет Мениджмънт през лятото на 2015 г. Оттогава до присъединяването си към екипа на Експат на постоянна позиция е стажувал в отдел Макроикономически анализи и прогнози на Министерсто на финансите на Република България, Българска Фондова Борса – София и Cornerstone Global Partners, Хонконг. Предстои му да завърши бакалавърска степен по икономика и финанси в University of Surrey, Великобритания през юли 2017 г. Като чaст от своето обучение Симеон преминава през обменна програма в University of Hong Kong. Владее англйийски и немски език.

image employee 13

Цветелина Димитрова

Административен асистент

Цвeтелина Димитрова е завършила Международни отношения в УНСС. Преди да се присъедини към екипа на Експат е била стажант в Министерство на външните работи, Дирекция „Консулски отношения“.

Цвeтелина Димитрова притежава бакалавърска степен по Международни отношения от УНСС, София. Преди да се присъедини към екипа на Експат е била стажант в Министерство на външните работи, Дирекция „Консулски отношения“. Отговорностите й там включват осъществяване на дипломатическа и юридическа защита на правата на българските граждани и дипломати в чужбина. През 2014 г. тя е била асистент-преподавател по Международни отношения с насоченост към балканския регион. Част от задълженията й са били свързани с провеждане на лекции и организиране на конференции и дебати от политически характер. Владее английски и испански език.

Кариери

Работата в Експат Капитал е комбинация от професионално предизвикателство и личностно развитие. Гордеем се с нашия екип от експерти с богат опит в областта на финансите, капиталовите пазари и управлението на активи. Ако искате да откриете предизвикателствата и възможностите за работа в най-голямата независима компания за управление на активи в България, моля изпратете автобиография, мотивационно писмо и актуална снимка на hr@expat.bg.

 

Стажантска програма

Експат Капитал има политика за подкрепа и подготовка на млади кадри. Всяка година компанията приема ограничен брой стажанти (гости на фирмата) от различни специалности и университети от цял свят. За период от един до няколко месеца те трупат знания и реален опит в областта на финансите, пазарите и инвестициите. Ако желаете да кандидатствате за включване в стажантската програма, изпратете своята автобиография, мотивационно писмо и актуална снимка на hr@expat.bg.

вижте нашите стажанти до момента